2016-03-07 13:46:31

"POŽIRAKI" NA USKRSNOM BLAGDANSKOM STOLU

Već nekoliko godina zaredom učenici i učitelji naše škole od zaborava nastoje sačuvati tradicionalnu đelekovečku tjesteninu za juhu - "požirake". 

Oduvijek se ova vrsta tjestenine spravljala za svečane blagdanske ili svatovske juhe te je bilo  nezamislivo da se u obitelji obilježavaju važni događaji bez  požiraka u tanjurima. Sastav tijesta za požirake je vrlo jednostavan - jaja, brašno  i "dobra" ruka domaćice koja će tijesto zamijesiti. Za četveročlanu obitelj, za jedan ručak, požirake je dovoljno izraditi od jednog jajeta i brašna po potrebi (da ne bude ni pretvrdo ni premekano). Đelekovečke domaćice tvrde da požiraka treba napraviti toliko da svaka osoba u svojoj porciji juhe dobije oko 60 komada  malih rebrastih valjaka.

Brojili nismo, ali učenike smo i ove godine poučavali izradi  požiraka valjkastim štapićem  na izrezbarenim drvenim daščicama, a interes učenika i učitelja je bio velik. Na pomoći zahvaljujemo baki Slavi te mamama Biserki, Mirjani i Jasni. 

Stoga smo sigurni da će naši đaci znati i u svojim obiteljima njegovati ovaj običaj izrade "požiraka" te ga prenositi i na svoje potomke.

  


Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec